torstai 11. toukokuuta 2017

Vetoomus kohtuuden puolesta

Kirkkovaltuusto on torstaina 11.5. päättämässä Lehtisaaren uusista vuokraehdoista. Lehtisaaressa asuu n. 1200 asukasta pääosin 1960-luvulla rakennetuissa kerros- ja rivitaloyhtiöissä. Vuokrasopimukset kirkon kanssa päättyvät vuonna 2019.  

Kirkkoneuvosto teki vuokrankorotuksesta esityksen jo viime joulukuussa, mutta tätä esitystä ei tuotu kirkkovaltuuston käsiteltäväksi. Julkisuuteen kerrottiin, että tekeillä on uusi, kohtuullisempi esitys. Näin ei kuitenkaan tapahtunut. 

Kirkkoneuvosto esittää edelleen Lehtisaaren maanvuokrien korottamista täysin käsittämättömälle tasolle. Asukkaat eivät vastusta kohtuullisia korotuksia. Uuden esityksen korotusten taso on yllättänyt kaikki.
Kirkkoneuvoston esitys tavoittelee maanvuokrien moninkertaistamista ja kaksin–kolminkertaista tuottotasoa Helsingin kaupunkiin verrattuna. 

Käytännössä yhteisen kirkkoneuvoston esitys tarkoittaisi esimerkiksi 85 m2 kerrostaloasunnossa asumiskustannusten nousua yli 400 eurolla kuukaudessa. 


Kirkkoneuvoston esityksen toteutuessa maanvuokra Lehtisaaressa olisi noin 5–8 €/m2/kk, kun kaupungilla maanvuokra esimerkiksi Kampissa, Töölössä ja Munkkiniemessä on noin 2–3 €/m2/kk. 


Lisäksi seurakuntayhtymä aikoo maksattaa oman lakiin perustuvan kiinteistöveronsa asukkailta. Kirkon sopimukset eivät myöskään sisällä Helsingin kaupungin tavoin tontin lunastusmahdollisuutta, mikä mahdollistaisi asukkaille ulospääsyn kohtuuttomasta tilanteesta. 


Kirkkoneuvosto on viestinyt, että sen uusi esitys olisi asukkaiden kannalta huomattavasti aiempaa kohtuullisempi
. Yhteisen kirkkoneuvoston ”kohtuullistama” esitys tarkoittaa esimerkiksi lehtisaarelaisessa kerrostaloyhtiö Hiidenkiukaantie 1–3:ssa kirkon aiempiin suunnitelmiin verrattuna yhtiövastikkeessa 0,1 €/m2/kk huojennusta. 85 m2 kerrostaloasunnossa alennusta tulisi aiemmin suunniteltuun verrattuna 9 euroa kuussa. Lehtisaarelaisten mielestä kirkon tekemät kohtuullistamistoimet ovat olleet täysin näennäisiä. Kuten liitteestä käy ilmi, vuokrat ovat edelleen yli sen mitä yhtiöille vuonna 2015 esitettiin. 

Kirkon huojennuksena mainitsema 20 % alennus maan arvoon oli mukana jo kirkkoneuvoston edellisessä ehdotuksessa. On normaali käytäntö, että vuokraperustehinta on huomattavasti rakentamattoman maan arvoa alempi. Kaupungilla vuokraperustehinta on n. 40– 60% rakentamattoman maan arviota alempi. 


Siirtymäaika on kirkkoneuvoston uudessa ehdotuksessa aiempaa pidempi. Tämä aiheuttaa kuitenkin asuntoloukun, sillä vastikkeiden noustessa asunnon arvo laskee, eikä asuntoa ole enää mahdollista myydä siedettävällä hinnalla välttääkseen kohtuuttomat asumiskustannukset. Seurakuntayhtymä on itse vuonna 2011 ja 2012 tehdessään vuokrasopimukset kahdesta rakentamattomasta tontista todennut rakentamattoman tontin markkinavuokran Lehtisaaressa olevan 3 €/kem2/kk. Tällöin rakennetun tontin markkinavuokra olisi 20% alennuksella n. 2,5€/kem2/kk. Nyt seurakuntayhtymä haluaa rakennetuista tonteista kaksin–kolminkertaista vuokraa itse aiemmin arvioimaansa markkinavuokratasoon nähden. 


Helsingin seurakuntayhtymä on perustellut vuokrankorotuksia myös maanvuokralaistensa tasapuolisella kohtelulla. Kuitenkin seurakuntayhtymä on tehnyt viime vuosina muilla alueilla, kuten esimerkiksi Lauttasaaressa, oman arvionsa mukaan markkinaehtoisuuteen perustuvia maanvuokrasopimuksia, joissa vuokra on kutakuinkin kaupungin vuokrien tasolla. 


Lehtisaaren asukkaiden tavoitteena on päästä sopimukseen kohtuullisista vuokraehdoista avoimen ja asiallisen keskustelun kautta. Olennaista kohtuullisuuden kannalta on, mikä lopullinen vuokrataso (€/m²/kk) on. Koska Lehtisaaresta koetetaan edelleen maalata kuvaa rikkaiden asuinalueena, haluamme korostaa, että lähes 80% saarelaisista asuu tavallisissa 60-luvun kerrostaloasunnoissa. Lehtisaaren hieno ominaisuus eriarvoistuvassa maailmassa on juuri sen sosiaalinen kirjavuus. Samalla saarella asuu monilapsisia perheitä, yksinhuoltajia, maahanmuuttajia ja yksineläviä eri tuloluokista, myös pientuloisista. 


Lehtisaaren asukkaat toivovat, että asiasta päättävä yhteinen kirkkovaltuusto pyrkii hakemaan oikeudenmukaista ratkaisua, josta hyötyisivät molemmat osapuolet.


Lehtisaaren asukkaat ry 
 

Ei kommentteja: