tiistai 24. huhtikuuta 2018

Kirkko on ajamassa helsinkiläisiä velkaloukkuun


Lehdistötiedote 24.4.2018

Helsingissä Lehtisaaressa kirkon omistamilla mailla asuvat asukkaat ovat hämmentyneitä siitä, miten Vantaan seurakuntayhtymän päättäjät eivät välitä päätöksiensä vaikutuksista tavallisiin ihmisiin. Kukaan päättäjistä ei saapunut asukkaiden viime viikolla järjestämään tilaisuuteen, jossa oli tarkoitus keskustella avoimesti muun muassa siitä, miten moni on kirkon toiminnan seurauksena joutumassa asuntoloukkuun ja taloudellisiin vaikeuksiin.

Asukkaat ovat monesti pitkän prosessin aikana tuoneet esille sen, miten kirkko ei noudata omia eettisiä toimintaperiaatteitaan, vaan tavoittelee pörssiyhtiön tavoin maksimaalista voittoa ja tuottoa riskittömälle sijoitukselleen: omistamilleen maille Lehtisaaressa. Tonttivuokrat uhkaavat nousta useilla sadoilla euroilla asuntoa kohti. 

Mikäli kirkon kaavailemat korotussuunnitelmat toteutuvat, Vantaan seurakuntayhtymän omistamilla mailla sijaitsevia asuntoja ei saa myytyä, vaikka monella perheellä ei olisi varaa jäädä asumaan Lehtisaareen. Ainoaksi vaihtoehdoksi jää suuren velan ottaminen, jotta tonttivuokrien maksaminen on mahdollista. 


”Emme ole lukuisista yrityksistämme huolimatta onnistuneet saamaan Vantaan seurakuntayhtymän päättäjiä ymmärtämään, kuinka merkittävästä ja elämää mullistavasta asiasta tässä on kyse meidän asukkaiden kannalta. Kutsuimme heidät viime viikolla järjestämäämme asukasiltaan keskustelemaan tilanteesta, mutta kukaan heistä ei saapunut paikalle”, Lehtisaaren asukkaat ry:n puheenjohtaja Matti Sadeniemi 
kertoo. 
Lehtisaaren asukkaat vetosivat arkkipiispaan vuokrankorotusten kohtuullistamiseksi – välitti viestin Teemu Laajasalolle 


Kaikki Vantaan seurakuntayhtymän omistamalla maalla sijaitsevat 10 taloyhtiötä, eli yhteensä 700 asukasta, aloittivat oikeusprosessin seurakuntayhtymää vastaan joulukuussa. 


”Haluaisimme kuitenkin edelleen löytää ratkaisun asiaan mieluummin keskustelemalla ja yhdessä asioista sopimalla kuin oikeusprosessin kautta”, Sadeniemi toivoo. 

Vantaan seurakuntayhtymän yhteinen kirkkoneuvosto käsittelee Lehtisaaren tilannetta seuraavan kerran huomenna 25.4.2018. Seurakuntayhtymän yhteinen kirkkovaltuusto kokoontuu tänään 24.4.2018.  


Lehtisaarelaiset ovat vedonneet arkkipiispa Kari Mäkiseen
 kirjeellä, jossa pyydetään kirkkoa harkitsemaan uudelleen tonttivuokrien kohtuutonta korottamista Lehtisaaressa. Arkkipiispa on välittänyt kirjeen Helsingin piispa Teemu Laajasalollejonka hiippakunnan
seurakuntayhtymästä ja vastuualueesta on kyse. Asukkaat toivovat, että kirkko ei kohtelisi ihmisiä eriarvoisesti riippuen siitä, minkä seurakuntayhtymän mailla heidän asuntonsa sijaitsevat. Mikäli korotukset olisivat kohtuullisemmat, kirkko säästäisi monet perheet velkavankeudelta.


Ei kommentteja: