tiistai 12. maaliskuuta 2019

Lehtisaari: kiinteistöveron korotusta ei voi siirtää maanvuokraan

Helsingin ja Vantaan seurakuntayhtymien maanvuokrapolitikka Lehtisaaressa on aika sydämetöntä. Helsingin seurakuntayhtymä loivensi omia vaatimuksiaan, mutta Vantaan seurakuntayhtymä suunnilleen ryöstää vuokralaisiaan.
Kyse on maanvuokrasta, joka ylittää selvästi markkinavuokran. Jos tontti olisi tyhjä, siitä ei olisi mitään edellytystä periä sellaisia vuokria kuin nyt peritään. Mutta kun tontilla on kerrostalo panttivankina, maanomistaja voi nostaa vuokran niin korkeaksi, että perii tosiasiassa vuokraa myös rakennuksesta, vaikkei omista sitä. Jos talossa olisi pyörät, ei onnistuisi.
Nyt on ilmennyt aivan outo ajatus. Seurakunnat aikovat lisätä maanvuokraan omistajan maksettavaksi lankeavan kiinteistöveron. Peruste tähän on, että jos tuottotavoite on 5 % (reaalituottoa!) sen tulee olla 5 % myös kiinteistöveron jälkeen.
Se ei nyt vain ole näin. Tai siis jos on johdonmukainen tuolle viiden prosentin tuotolle, se pitää laskea tontin arvosta kiinteistöveron korotuksen jälkeen. Kiinteistövero nimittäin laskee tontin arvoa. Jos näin tehtäisiin, kiinteistöveron korotus ei nostaisi maanvuokraa, koska tontin arvo laskisi niin paljon, että se söisi tuon korotuksen). Ei voi laskea tuottoprosenttia tontin arvosta ennen kiinteistöveron korotusta ja lisätä siihen kiinteistöveroa. Jompikumpi.
Kiinteistövero on omaisuusvero ja kuuluu omistajan maksettavaksi.
= = = =
Kun tämä Lehtisaari nyt tuli puheeksi, pitää myös kysyä, miksi seurakuntayhtymät panttaavat kaavoitettuja tontteja tyhjillään? Miksi niitä ei jo rakenneta. Niistä menee nyt kiinteistökeinottelun estämiseksi säädetty korotettu kiinteistövero, mikä tulee seurakuntayhtymille kalliiksi. Sen on tarkoituskin tulla kalliiksi, koska on vähän ikävä juttu pitää rakennusmaata joutilaana asuntopulasta kärsivässä Helsingissä.
Tontit eivät ole kuulemma menneen kaupaksi. No eivät mene, jos niillä on tuollainen tuottovaatimus. Parempia aikoja tässä tuskin odotetaan, koska tätä parempia aikoja ei tule. Pikemminkin maanomistajan ajat tästä huononevat, kun Helsinki saa lopulta tontinluovutuksiin vauhtia.
Korotettu kiinteistöveroprosentti on 3%/vuosi eli kymmenessä vuodessa 30 %. Hopi, hopi!
Odotetaanko tässä sitä, että saadaan nuo nykyiset vuokrasopimukset pois pöydältä ennen kuin tunnustetaan, ettei vapailla markkinoilla makseta tuollaisia vuokria?

1 kommentti:

Tom kirjoitti...

Odehan kirjoitti jo 2017 kohtuuttomista vuokrankorotuksista Lehtisaaressa:
http://www.soininvaara.fi/2017/04/03/seurakuntayhtyma-esittaa-kohtuuttomalta-vaikuttavia-vuokrakorotuksia-lehtisaaressa/