keskiviikko 27. maaliskuuta 2019

Maksimaalinen, riskitön tuotto Lehtisaaressa

Maksimaalinen, riskitön tuotto Lehtisaaressa


Lehtisaaren maanvuokrasopimukset ovat umpeutumassa. Maan omistavat
Helsingin ja Vantaan seurakuntayhtymät. He ovat tehneet kovat ehdotukset tulevista maanvuokrista. Toteutuessaan ne olisivat Helsingin kalleimmat, keskimäärin 500 e/kk per asunto.

Tämän lisäksi seurakuntayhtymät ovat läpilaskuttamassa kiinteistöveron vuokralaisiltaan. Lain mukaan kiinteistöverosta vastaa maapohjan osalta maan omistaja. Asukkaathan maksavat jo veroa rakennuksista.

On tuskin ollut kiinteistöveron laatijoiden tarkoitus, että maanomistajan riskit kasaantuvat vuokralaisen maksettavaksi. Seurakuntayhtymät ovat saaneet Lehtisaaren maat sielunmessulahjana. Näistä maista se on nyt takomassa maksimaalista, riskitöntä voittoa,
vailla mitään maanomistajan velvollisuuksia. Kirkon itse laatimat eettisen sijoitustoiminnan ohjeet ovat jääneet täydeksi sanahelinäksi. Sopii kysyä, miten verotuloja keräävä taho voi toimia tällä tavoin?

Mielestäni yhtymien tulisi seurata Helsingin kaupungin vuokratasoa, eikä hinata keinotekoisesti alueesta maan kalleinta. Kaupungin
vuokratasoa ovat vaatineet myös useat Helsingin kirkkovaltuutetut, mutta kiinteistöjohtaja on ajanut läpi tuottavampaa agendaa väkevän lobbaamisen ja silloisen valtuuston puheenjohtajan avustuksella.

Yhtymien kiinteistöbisnes on keskittynyt raapimaan varoja asukkaiden
selkänahasta. Samanaikaisesti se kuitenkin pitää Lehtisaaressa rakentamatonta, kaavoitettua tonttimaata, ja maksaa siitä korotettua
kiinteistöveroa. Maalle ei ole rakennettu, koska rakennuttajat pitävät vuokramaan hintaa liian kalliina. Tilanne on absurdi ja kokonaisuudessaan täysin kohtuuton. Miten tällaista voi tapahtua Helsingissä, jossa rakennetaan jo meren päälle, kun tonttimaata ei riitä?

Miten ylipäänsä voidaan suoda jollekin talousmahdille sekä veronkanto-oikeus että samanaikaisesti vapauttaa toiminta vastaamaan minkä tahansa voittoa tavoittelevan yhtiön tasoa? 


https://www.lehtiluukku.fi/…/he…/_read/27.3.2019/208318.html.

Ei kommentteja: